fredag 1. februar 2013

Matlære anno 1956


Allminnelege reglar for mat- og kjøkkenstell.
1. Legg plan for dagens arbeid.
2. Ta på reint forkle, dekk håret godt, børst og vask hender og negler før matstellet byrjar.
3. Hald kjøkkenet og kjøkkentøyet reint og i orden.
4. Puss ikkje skotøy, børst ikkje klede, og utfør i det heile tatt ikkje arbeider som det støver av, i kjøkkenet.
5. Fei ikkje kjøkkengolvet, men vask det dagleg.
6. Tørk ikkje støv i kjøkkenet med tørr, men med fuktig klut.
7. Sørg for frisk luft i kjøkkenet.
8. Ha tilstrekkjeleg og praktisk kjøkkentøy.
9. La alt kjøkkentøy ha sin bestemte plass.
10. Ha matvarer og redskap i orden før matstellet byrjar.
11. Mål og vei nøyaktig, for at maten kan verta vellykka.
12. Ta ikkje salt, sukker, mjøl og andre tørre matvarer med handa når du kan unngå det.
13. La ikkje skei, sleiv eller visp stå i maten medan den kokar.
14. La ikkje auser av metall stå i mjølk.
15. Bruk særskild skei og skål når du skal smake på maten.
16. Stell maten for andre så pent som du vil at andre skal gjera det for deg.
 

Desse reglane fann eg i ei kokebok for barne- og framhaldskulen, som eg kjøpte på Fretex i dag. Morosam lesing, samstundes som det er godt å tenkja på kor mykje lettare matlaginga er for oss no…


Siri

1 kommentar:

  1. Oi, oi, oi - dette var andre tider. Men vi har muligens noe å lære her :)

    SvarSlett